Senaste inläggen

Atari Spel
Slot Racers, reto-gaming på Atari 2600
Av Maria/ on 09 Apr 2024

Slot Racers, reto-gaming på Atari 2600

Atari Slot Racers är ett av de mest ikoniska bilspelen som banade väg för en ny era av datorspel under 1970-talet. Spelet har anpassats och finns för Atari 2600. Spelet introducerade spelare till en spännande värld av virtuell racing och satte standarden för framtida spel inom genren. Här ska vi utforska Slot Racers historik, spelmekanik och betydelse för spelindustrin. Slot Racers väg till Atari 2600 Atari Slot Racers släpptes ursprungligen 1978 av Atari, Inc.

Atari Spel
Så hittar du Atari spel idag
Av Maria/ on 06 Aug 2023

Så hittar du Atari spel idag

Kommer du ihåg Atari? Det var ett spelföretag som låg bakom flera kända spel och konsoler. De är kanske mest kända för pong som är ett enkelt men beroendeframkallande spel. Om du vill återuppleva lite nostalgi kanske du undrar vart det går att få tag på atari spel idag? Det finns flera ställen där du kan få tag på dem med lite tur. I denna artikel kommer vi att berätta mer om detta.

Atari Gamestation Plus
Atari Gamestation Plus - en retrokonsol med moderna inslag
Av Maria/ on 09 Feb 2023

Atari Gamestation Plus - en retrokonsol med moderna inslag

Nu är det äntligen snart dags! Atari harihop med MyArcade utvecklat en helt ny spelkosol som de helt enkelt döpte till “Atari Gamestation plus”. Tanken är att man skall kunna spela de gamla retrospelen som spelades på Atari 2600, Atari 7800 och de ännu äldrearkadspelen från Atari. Mycket är fortfarande oklart kring lansering av Gamestation plus men helt säkert är att vi ser fram emot att testa de gamla klassiska spelen på en ny modern konsol.

Arkadspel
Populära arkadspel vi minns
Av Maria/ on 26 Oct 2022

Populära arkadspel vi minns

Tillhör du en av de unga som spenderade stora delar av sin tid i en arkadhall som liten? Det var bland annat väldigt populärt när man åkte på utlandssemester. Ett arkadspel som de allra flesta har testat någon gång är Pacman. Ett annat är Space Invaders som kom väldigt tidigt. Om du vill testa på lite Atarispel från förr är det många som säljer retrokonsoler. Det är ett bra ställe att börja.

Pong Spel
Pong spel från Atari
Av Maria/ on 15 Aug 2022

Pong spel från Atari

Ett av de tidigaste Atarispel som kom ut på marknaden var Pong. Pong var ett arkadspel, alltså ett stort spel stående på golvet i en spelhall eller på en bar. Det var det första spelet av den här typen som blev en riktig succé på spelmarknaden. Bara något år efter att spelet hade lanserats i början på 1970-talet så var det svårt att hitta en spelhall som inte hade ett Pong spel i sitt utbud.

Spela Pac Man
Spela pac man på olika konsoler
Av Maria/ on 25 Jul 2022

Spela pac man på olika konsoler

Det finns få spel som är så klassiska som pac man. För många är det stor nostalgi och öppnar för många barndomsminnen. Det finns fortfarande flera pacman spel till olika konsoler som Atari och Playstation. Dessa kan du hitta begagnade på nätet. Det är ett perfekt sätt att spela pac man själv eller tillsammans med vänner. Då kan du underhålla dig själv i flera timmar om du skulle vilja det.

Arkadspel
Arkadspel – därför har de gjort comeback
Av Maria/ on 20 Jan 2022

Arkadspel – därför har de gjort comeback

Arkadspel är verkligen något som är på väg tillbaka, Många älskar retrospel och vill återuppleva känslan av alla gamla klassiker. Därför går det också bra för butiker som satsar på äldre konsoler och arkadmaskiner. Vissa går till och med så långt att de bygger en spelhall i sitt hus eller lägenhet. Trots alla nya spel som lanseras är retrospelen fortfarande älskade. Flera olika konsoler När man pratar om arkadspel brukar man främst avse klassiker som Pacman och Super Mario.

Atari Aktie
Atari aktie – så kan du handla med den
Av Maria/ on 30 Dec 2021

Atari aktie – så kan du handla med den

Om du är på jakt efter nya aktier kan du alltid fundera på att köpa en Atari aktie från spelbranschen. Atari kommer från Frankrike och är verksamma inom gaming. De arbetar både med utveckling och olika konsoler. Deras kändaste spel är förmodligen Rollercoaster Tycoon som du kanske spelade i din ungdom. Dock har de fortsatt att göra flera spel efter denna klassiker. Störst inom Europa Atari har sitt huvudkontor i Paris och är främst fokuserade på den franska marknaden.

Atari Dator
Atari dator – en studie i retro-marknadsföring
Av Maria/ on 12 Oct 2021

Atari dator – en studie i retro-marknadsföring

Atari är ett företag som upplevt toppar och dalar. Det är inte bara spännande att följa för oss som växte upp med en Atari dator, utan företagets marknadsföringsstrategi är lite av ett kapitel för sig. Sedan 2017 har företaget sakteliga hittat en ny identitet som i mångt och mycket bygger på retro-nostalgi. Många var förvånade när företagets dåvarande VD Frédéric Chesnais började dra igång diverse partnerskap och projekt. Atari dator – förnyandet av en välkänd logo Atari är, som sagt, en speltillverkare vars utveckling har kantats av toppar och dalar.

Köpa Retrospel
Var kan jag köpa retrospel?
Av Maria/ on 22 Aug 2021

Var kan jag köpa retrospel?

Retrospel har idag blivit väldigt populära igen. Benämningen retrospel syftar dels på TV-spel som blivit populära igen men även äldre dator- och tv-spel. Du kan spela retrospel på tre olika sätt. Antingen kan du spela originalspelen på originaldatorn eller konsolen, som en Atari 500, i ny version på nyare konsoler, eller på din dator genom en emulator. Trots utveckling av nya moderna spel börjar fler och fler köpa retrospel och och även originalhårdvaran.

Nya Spelkonsoler
Nya spelkonsoler 2021
Av Maria/ on 28 May 2021

Nya spelkonsoler 2021

Vad vore en blogg om spel utan ett inlägg om nya spelkonsoler? Även om vårt fokus är på Atari så har vi koll på resten av spelmarknaden också. En stor hit som släpptes för inte alltför längesen var Playstation 5 Sverige. Trycket var dock så högt att de snabbt såldes slut och inte ens de som förbokat fick sina konsoler. Än idag har inte alla fått sin efterlängtade konsol samtidigt som en hel del säljer sina i andra hand.

Atari Mini
Information om Atari Mini
Av Maria/ on 28 Feb 2021

Information om Atari Mini

Det finns två versioner av Atari Mini som har släppts – ett med fem spel och ett med tolv. Båda minikonsolerna från Atari producerades av Blaze Retro och Atari Mini Pong erbjuds på varianten med tolv spel. Pong var ju det spel som gjorde företaget känt från första början så det är en given titel att ha med. Bland de andra spelen som finns tillgängliga finns bland annat Breakout, Street Racer och Warlords.

Atari Token
Atari Token
Av Maria/ on 26 Feb 2021

Atari Token

För några år sedan började det ryktas om att Atari skulle ge sig in på kryptomarknaden. Redan 2018 var det tänkt att man skulle ta steget fullt ut. Det dröjde dock till oktober 2020 innan satsningen blev verklighet. Den 29 oktober förra året började Ataris valuta säljas på Bitcoin-börsen, och polletterna såldes till en början för 25 amerikanska cent styck. Enligt Ataris VD Frédéric Chesnais är satsningen en möjlighet för Atari att stärka det egna varumärket genom att ta minsta möjliga finansiella risk.

Atari VCS
Snart dags för release av Atari VCS
Av Maria/ on 14 Jan 2021

Snart dags för release av Atari VCS

Atari VCS är en konsol som planerats under flera år och som nu äntligen ska släppas. Det sades att den skulle släppas i november 2020 men Atari har nu ändrat releasen till våren 2021. Det sägs att den kommer att släppas i mars och vi Atari-fantaster kan bara hoppas på att det stämmer. Med i förpackningen får du själva konsolen, en joystick och en kontroll samt tillhörande kablar så att du kan komma igång direkt.

Atari-Spel
Ett mindre lyckat Atari-spel
Av Maria/ on 18 Nov 2020

Ett mindre lyckat Atari-spel

1982 släpptes storfilmen E.T och Atari kom över de dyrbara rättigheterna att producera ett spel med samma namn. Spelkonsoller var vid den här tiden det allra senaste och Atari-spel var så coolt det kunde bli. Förväntningarna var därför skyhöga inför att spelet skulle släppas, både från konsumenter och handeln. Lagom till julhandeln 1982 kom spelet ut på marknaden, och till en början så såg det lovande ut och spelet sålde bra under några veckor.

Retrospel
Olika sorters retrospel och var du hittar dem
Av Maria/ on 24 Oct 2020

Olika sorters retrospel och var du hittar dem

Många människor är intresserade av retrospel och en del har riktigt stora samlingar av äldre spel. Den första, stora spelutvecklaren var Atari som både har tillverkat arkadspel, tv-spel och datorer. Ett annat populärt spelföretag som funnits med länge är Nintendo, som har varit mycket framgångsrika tack vare sin karaktär Super Mario och hans bror Super Luigi. Bland de populäraste spelen till Atari finns Centipede och Pac-Man, men även Asteroids och Battlezone.