Atarispel

Populära Atarispel från förr

Det finns många atarispel och företagets första spelkonsol lanserades redan 1977. Grundarna till Atari ligger bakom det populära spelet Pong, som blev det första kommersiellt framgångsrika arkadspelet med sin boll som studsas mellan två vertikala racketar. 1976 skapades Atari Breakout, ett spel som påminner om Pong med skillnaden att du inte har en motspelare utan ska träffa plattor som försvinner vid träff. Flera uppdaterade versioner av spelet har släppts genom åren och spelet finns även tillgängligt via Google. Spelet gavs ut som arkadspel samt till Atari 2600.

Atari är fortfarande ett spelföretag men deras senaste release släpptes 2005 och det var med Flashback 2. Den spelkonsolen hade 40 inbyggda spel för dig att välja mellan.

Klassisk retro joystick i rött och svart

Centipede är ett populärt Atarispel

Ett Atarispel som var mycket populärt redan från det att det släpptes är Centipede. Det är ett shoot ’em up-spel som skapades 1981 där du försvarar dig mot olika kryp så som skorpioner, loppor och enkelfotingar. Detta Atari spel släpptes till flera av spelföretagets konsoler.
Skjutspel är ju någonting som är populärt än idag och även om tekniken gått framåt är det något speciellt med just retrospel. Det ger en annan känsla att spela gamla spel. Den populäraste Centipede varianten var den som släpptes till Atari 7800 och kanske kan vi vänta oss en ny version till Atari VCS.
Pojke med röda glasögon spelar tetris

Space War och Battlezone är omtyckta Atarispel

Space War är ett Atarispel som släpptes 1978 och det är en portering av Steve Russells spel Spacewar! från 1962. Spelet innehåller dueller mellan rymdfarkoster. 1993 släpptes konsolen Jaguar Atari som inte blev så populär och spelen som släpptes till konsolen blev inte heller så framgångsrika.
Sol med internationell rymdstation
Beige stridsvagn på grus

Battlezone var däremot ett populärt spel som både var ett arkadspel och ett konsolspel. Det släpptes till flera av Ataris konsoler och sannolikheten är stor att det kommer att finnas tillgängligt till nya Atari VCS som släpps 2020. I spelet kontrollerar du som spelare en stridsvagn som attackeras av bland annat missiler.

Adventure - det första "action-äventyrsspelet"

Adventure är ett spel som utnämnts till det första ”action-äventyrsspelet” och det släpptes så tidigt som 1979 till Atari 2600. Spelaren kontrollerar en fyrkantig avatar vars uppdrag är att utforska en öppen miljö för att hitta en kalk som ska återföras till det gyllene slottet. Spelet är något mer avancerat än Pong och Atari Breakout vilket gjorde det mycket populärt.
Adventure är ett Atarispel som sålde mycket bra och som såldes i över en miljon exemplar. Det fick många bra recensioner och har än idag mycket goda omdömen. Det var också i Adventure som Easter Eggs introducerades, vilket innebär gömda meddelanden eller saker i ett spel och är ett begrepp som används än idag i tv-spelsvärlden.